Vision

 
 

"Vi kommer att titta tillbaka på den här tiden och säga det var då det hände. Vi var där, det var vi som hände."

Så står det på de inledande sidorna av Det händer nu som vi släppte i samband med valet 2014.  Feministiskt initiativ hade gått från femtonhundra till tjugotusen medlemmar på bara några månader. I samma veva gör Beyoncé sitt VMA framträdande med ordet FEMINIST lysande bakom sig ackompanjerat av Chimamanda Ngozi Adichie's bejublade TED talk om feminism som senare i bokform, med titeln “we should all be feminist”, skulle ges till tvåhundratusen gymnasieelever i Sverige.

Vårt tema för boken - "varför är du feminist?", hade lika många svar som tillfrågade och personifierade, åtminstone en del av, vem “we” i titeln på Chimamandas talk var. Vi var där, det var vi som hände. Nu, fyra år senare, kallar de flesta kanske sig för feminister eller förstår i alla fall varför en borde vara det.

 

Men i luften efter det jubel som följde av det som beskrivs som en feministiskt genombrott hänger fortfarande en fråga - hur? Hur är en egentligen feminist? Hur tar sig en feministisk övertygelse uttryck i livet?

I uppföljaren till Det händer nu kommer vi precis som förra gången genom olika uttryck få möta flera olika svar på detta. Svar som vi hoppas får utgöra inspiration, utgångspunkter i diskussioner, tankeställare och hopp. Svar som kan inspirera till nya handlingar och visa, inte bara att vi gör det tillsammans - utan även hur.

Vad händer nu bör alltså inte ses som en fråga, utan som ett svar.

Ett av många.

 

LISA RYDJE, REDAKTÖR