DET HÄnDER NU 

 
 

Med +90 medverkande feminister var Det händer nu inte bara en sedvanlig antologi utan en del av ett feministiskt genombrott. Med poeter, illustratörer, skribenter, artister och konstnärer som på olika sätt beskrev vad feminismen betyder för dem skapades en bok som på ren vilja och utan faktiska resurser i form av pengar, kunskap eller makt, blev till ett stycke feministisk historia som vi hoppas kommer få fortsätta inspirera och engagera länge.

 

Lisa Rydje   Felicia Piltz   Sara Jeppsson   Ellen Magnusson   

 
gradient-wallpaper-2.jpg
 
 

VAD HÄNDER NU

"Det händer nu är en antologi fylld av feministisk inspiration i form av illustrationer, serier och texter från över 90 stycken personer. Alla - medverkande, redaktörer, art directors, webdesigners - har bidragit ideellt, helt enkelt för att vi tror på och vill bidra till det feminstiska genombrottet. Vi är många och vi går på bred front, vi växer in i personalrummen, parlamenten och i folkets medvetande. Feminism är inte längre ett särintresse, något att hålla vid sidan av, utan något som år 2014 börjar genomsyra samhället som sunt förnuft.

Vi kommer att titta tillbaka på den här tiden och säga det var då det hände. Vi var där, det var vi som hände. Vi som redaktörer är otroligt tacksamma för den tid, kraft och kärlek alla i antologin lagt ner på sina bidrag. När vi började arbeta med det här kunde vi inte ens föreställa oss vilket fantastiskt gensvar vi skulle få. Resultatet är den bok som du nu håller i din hand, en bok som vi på ren vilja och utan faktiska resurser i form av pengar, kunskap eller makt drivit igenom. Det är detta stycke feministisk historia som blev resultatet och vi hoppas att Det händer nu ska inspirera och följa dig länge."

Feministiskt initiativ har inget partistöd och är ännu beroende av gåvor och ideellt arbete. Därför satt i januari 2014 fyra medlemmar i Fi Malmö vid ett köksbord och funderade på ett projekt att ta sig an för att samla in pengar till valfonden. Det gick upp för oss hur många otroligt behövade feministiska serietecknande ochillustratörer det finns och vi tänkte att det bore kul att göa en sammanställning bilder som sedan kan säljas till förmån för Feministiska initaitiv. Efter att SVT sänt Belinda Olssons Fittstim kändes det än mer aktuellt och projektet utökades till en ny, modern feministisk antologi med både text och bild. Vi ville med samlingen sprida kunskap om feminismen som den såg ut då, 2014. Det är en bok som blev ett stöd för den som var ung, ensam feminist i en oförstående omgivning, en samling av ord- och bildtrollarfavoriter för den inlästa och en inspiration för den intresserade men ännu inte helt övertygade.

Antologin sålde slut direkt men några bidrag från boken hittar du här på hemsidan och hela antologin finns att låna på bibliotek runt om i landet. 

Lisa Rydje

 

94

medverkande

150k

till valfonden

 

+100k

besökare på hemsidan

24h

sålde böckerna slut

 

"Vi kommer att titta tillbaka på den här tiden och säga det var då det hände. Vi var där, det var vi som hände."

Bidrag

 

 

Recensioner

Boken erbjuder alltså läsaren en mängd infallsvinklar på feminismen. Alla unika, och samtidigt lika. Alla genomsyras de av en kämpaglöd som ligger och brusar under ytan, som då och då briserar och skapar små explosioner i form av slagkraftiga meningar och kraftfulla ordföljder. Det finns en vilja i den här antologin, och den är svår att undgå.
 
Det händer nu” är helt klart en viktig bok, men den är även underhållande, stärkande och skänker massor av framtidshopp.
 
 
 
fi.png
 
 

Boksläpp

 
 

Dags för uppföljaren

 
049 Fresh Milk.png